Riblji fond u ribolovnoj zoni „Cestica“

       U našoj ribolovnoj zoni obitava više od 30 vrsta riba.

Na rijeci Dravi lovi se svim poznatim tehnikama. Plovkom najviše  klen, nosara, podust, mrena, plotica, linjak, žutooka, uklija, dvoprugasta uklija i krkuša. Dubinskim sistemom šaran, amur, tolstolobik, deverika itd. Dok se lovci na predatore opredjeljuju na ribolov soma, štuke, bolena, smuđa, klena i grgeča. Također, u našoj zoni obitava i kraljica salmonida – mladica (hucho hucho), koja je kao i u većini na rubu istrjebljenja, jako je rijetka, pa Vas lijepo molimo, u slučaju ulova da nas kontaktirate kako bi evidentirali ulov ove rijetke vrste.

U rukavcima i mrtvicama najviše se plovkom love šaran, linjak, deverika, crnooka deverika, babuška, žutooka, crvenperka, grgeč, uklija, te štuka postavom ili varalicama.

Na HE Forminu, odvodnom kanalu, ribolov je dosta težak onima koji se prvi put susreću s takvim tipom vode, zbog jakog protoka, ali je jako bogat kapitalnom ribom. Prije svega mrenom, podustom, nosarom, klenom, ploticom i jezom. A od predatora prednjače som i smuđ.

HE Varaždin (Ormoško jezero) prednjači u ulovima kapitalne ribe, soma kojeg su zabilježeni ulovi 70+ kg. Jezero iznjedri gotovo svake godine par ulova kapitalnog amura 20+ kg. Također, ima kapitalnog šarana (svih fenotipa), ukljućujući i rijetkog veleljuskavog. Dok su šarani divljaci posebna priča, što dokazuju svake sezone svojom borbenošću do zadnjeg pokreta perajom.  Od ostalih riba ima puno tolstolobika (glavaša) čiji prosjek ulova po težini prelazi 10 kg. Jezero je poznato po velikoj i kapitalnoj količini deverike.

Zbog svoje konfiguracije u Ormoškom jezeru obitavaju sve vrste riba koje su karakteristične za Podunavski slijev.

 

U našoj zoni obitavaju i manje atraktivne i rjeđe vrste riba. U mirnijoj vodi: krupatica, karas, sunčanica, balavac, gavčica.

U bržoj vodi: klenić, vretenac i manjić.

 

Apeliramo na Vas, da se prema ulovu odnosite sportski, da ako već uzimate ribu, uzmete koliko Vam je potrebno, s time da ne prelazi granicu dozvoljenog. Bistro!